Clima



            Clima este rece cu vegetatie alpina peste 2000 de metri.

            In general temperata de munte, clima este influentata de pozitia Alpilor la contactul cu Europa Sudica, de orientarea si lungimea muntilor si bineinteles de altitudine si de configuratia reliefului.

            Ca si celelalte mari trepte de relief ale Europei Centrale, zona alpina prezinta variatii regionale intre partile de vest si de nord, mai umede si cu diferentieri anotimpuale atenuate, si cele estice, mai continentalizate. Contactul direct cu provincia mediteraneana se resimte de asemenea. Climatul prezinta remarcabile nuante regionale. Extremitatea sudica a grupei Alpilor de Sud-Vest se bucura de o influenta mediteraneana, cu insolatie puternica si prelungita, care nu este favorabila formarii ghetarilor, dar care permite cresterea limitei habitatului la peste 2000m. In Alpii Lombardiei si Venetiei apare o nuanta continentala cu ierni reci si veri calde si umede, care favorizeaza dezvoltarea unei vegetatii exuberante si pitoresti, raspandita pe malurile lacurilor perialpine, unde s-au putut aclimatiza chiar si specii tropicale(palmieri). Prealpii Francezi de nord inregistreaza o influenta oceanica, cu precipitatii ridicate, ceata si nebulozitate frecvente. In Prealpii Elvetieni si ai Bavariei, aceste trasaturi se atenueaza datorita adapostului si actiunii termoregulatoare a lacurilor perialpine, dar mai ales fohnului, vant descendent, cald si uscat, ce bate pe latura nordica alpina, producand primavara topirea brusca a zapezilor, urmata adesea de inundatii si de grabirea perioadei de vegetatie, iar toamna favorizeaza coacerea recoltelor. Se realizeaza astfel conditii pentru cultura vitei-de-vie pe valea Rhinului superior. In Prealpii Austriei, climatul devine mai continental, dar umiditatea ramane totusi ridicata, preacipitatiile atingand un maxim in iunie si august. Alpii interiori si cei Piemontezi au un climat mai continental fata de cei de pe latura vestica.

            Marile vai interioare au personalitatea lor topoclimatica. Aici, iernile sunt mai reci decat pe culmi (inversiune termica), cu frecvent timp senin, iar verile mai calde si mai adapostite, fapt ce permite practicarea culturilor de cereale. In anotimpul cald, nebulozitatea si ploile de convectie sunt frecvente. Topoclimatul se diferentiaza si de la un versant la altul, versantii cu expunere sudica fiind mai calzi si mai insoriti si ca urmare sunt luati in cultura, iar cei nordici, mai umbriti si mai umezi si ca atre au ramas impaduriti.

Valori medii ale unor parametri climatici inregistrate la cateva statii meteorologice din Europa Centala
bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.